Synplants Luxemburg investeert in state-of-the-art Manter-machines

Automatisering is vandaag de dag bij de Luxemburgse pootgoedcoöperatie Synplants het toverwoord.Dit jaar opende het bedrijf een hypermoderne bewaar- en sorteerloods met state-of-the-art apparatuur, waarbij Manter prominent aanwezig is.

Bij aankomst op het moderne bedrijf van Synplants in het Luxemburgse Eselborn springt de witte loods met daarop de bedrijfsnaam in feloranje letters direct in het oog. Een eigen weegbrug en twee laadstations verraden dat hier het nodige aan pootgoed de deur uit gaat. Eenmaal binnen in de goed verlichte centrale hal wordt het vermoeden bevestigd. In een hal zo groot als een officieel internationaal voetbalveld van 105 bij 68 meter, draait in het pootgoedseizoen de Manter MD 14XL met daarachter een MBP HS en een SAB HS.

Pootaardappelen interessant gewas
Directrice Nathalie Lamberty vertelt tijdens de rondgang door de nieuwe hal dat op het plateau rondom Eselborn veertig aangesloten telers gezamenlijk zo’n 450 hectare pootaardappelen voor Synplants telen. Met de investering in een modern pand met dito machines wil Lamberty met het bedrijf graag verder groeien in areaal en omzet. “Wat beschikbaarheid van het areaal betreft is dat geen probleem. De veelal gemengde landbouwbedrijven in Luxemburg maken momenteel echter financieel zware tijden door. De melk is heel goedkoop, net als de varkens. Graan brengt ook weinig op. Dat zorgt ervoor dat telers geen geld hebben om te investeren, terwijl pootaardappelen een interessant gewas zijn met goede kansen in de internationale markt”, legt ze uit.

Klaar om te groeien
Gezien de moderne huisvesting is de coöperatie in ieder geval klaar om te groeien. Met de nieuwbouw verhuist Synplants nu volledig van Clervaux naar Eselborn, vertelt Lamberty. In de oude locatie in Clervaux, waar Manter-machines ook al het wegen en verpakken uitvoerden, was er 9.000 ton bewaring beschikbaar voor alle poters van de leden. “Door herindeling van het gebied in Clervaux sluit de vestiging aldaar en verhuizen we nu geheel naar Eselborn. Hier hadden we al 8.000 ton aan bewaring en daar komt nu nog 9.500 ton bij”, legt de directrice uit. Een verplichte verhuizing zorgde ervoor dat subsidies beschikbaar kwamen en er dus flinke investeringsmogelijkheden waren. Die zijn goed benut. In de enorme nieuwe schuur met tien aparte bewaarcellen kan Synplants nu 7.600 kisten van elk 1.250 kilogram bewaren. Ook is een indrukwekkende ruimte ingericht voor sorteren, wegen, het opzakken en palletiseren van het pootgoed.

Sterke combinatie
Na het passeren van een elektronische sorteermachine gaan de pootaardappelen weer terug in kisten. Hierna kunnen ze in de bewaring of direct door naar de Manter 14XL weegmachine. Deze weger kan zowel snel en nauwkeurig zakken van 50 kilogram als zakjes van 5 kilogram vullen. “Het wegen van verschillende volumes is voor ons belangrijk, omdat we naast de grote jutezakken ook veel kleine verpakkingen met een fijne sorteermaat poters leveren aan klanten in bijvoorbeeld Italië”, legt de directrice uit. “Automatisering is voor ons een must. Het is namelijk steeds lastiger om aan goede arbeidskrachten te komen. Een machine als de automatische zakaanhanger MBP HS in combinatie met de SAB HS zakkennaaimachine bespaart veel arbeid. Waar we vooral zeer tevreden over zijn is de nauwkeurigheid en snelheid van de machine. Deze kan wel tot negentien zakken van 25 kilogram per minuut laten passeren. Ook zijn beide machines eenvoudig te bedienen. Ze vormen een sterke combinatie die uiteindelijk een netjes en degelijk opgezakt pootgoed oplevert dat ook nog eens optimaal te palletiseren is. Vervolgens kunnen we ons hoogwaardig materiaal goed en betrouwbaar exporteren”, laat Lamberty breed lachend weten.

Wanneer artiekel Synplants verwijderd is, mag de afbeelding weg