“Sinds een jaar of zeven hebben we een Mantertje staan“

Een gesprek met Klaas Greydanus, eigenaar/ondernemer van Greydanus Aardappelhandel.

Klaas Greydanus van de gelijknamige aardappelhandel uit Heerenveen zit al ruim 20 jaar “in het vak”, het wegen en verpakken van aardappelen. Al vanaf de beginjaren van Manter is hij een gewaardeerde relatie. Wij spraken Klaas telefonisch over zijn ervaringen.

Kunt u om te beginnen iets meer vertellen over uw bedrijf?

“Mijn opa is in de 30er jaren vorige eeuw begonnen met Greydanus Aardappelhandel. Mijn vader heeft dit voortgezet en heeft het verder gemoderniseerd met een wasserij en verpakkingsmachines.” Voorheen was Greydanus Aardappel gevestigd in het Friese Marrum, een dorp in het uiterste Noorden van Nederland. Vanaf 1998 zijn ze verhuisd naar een toplocatie in Heerenveen. “Samen met mijn broer hebben we het bedrijf rond 1998 overgenomen en zijn wij verder gegaan op de huidige locatie in Heerenveen. Wij verpakken momenteel aardappelen voor supermarkten in de gehele regio.”

Waarom zijn jullie naar Heerenveen verhuisd?

“Wij hebben destijds gekozen voor de overname van collega aardappelhandel Brouwer en die waren gehuisvest op de huidige locatie.” Met de overname van Aardappelgroothandel Brouwer wordt door de zoons Cor en Klaas Greydanus de gehele productie verplaatst naar de huidige locatie aan de Kuinder 12 te Heerenveen. “We zitten nu op deze locatie nog geen minuut van de snelweg. Dat was in Marrum wat lastiger. Logistiek zitten we nu een stuk gunstiger.”

Wie zijn uw klanten?

In de afgelopen decennia is Greydanus uitgegroeid tot een aardappelgroothandel van formaat. “Wij leveren op DC niveau (red. distributie centra) bij de discounter Aldi en we doen veel zaken met franchisers, dat kan een Albert Heijn, een Coop of een Spar zijn. Wij leveren bijvoorbeeld aan de firma Kooistra, die meer dan 10 Jumbo winkels beheert.” Een franchise is een zelfstandig ondernemer die werkt onder de naam van een groter concern, zij kunnen kiezen voor een plaatselijke aardappel leverancier. Greydanus Aardappelgroothandel vormt hiermee een belangrijke schakel in de keten van producent naar consument.

En werken jullie met vaste boeren waar jullie de aardappelen vandaan halen?

Het leveren van kwaliteitsaardappelen begint bij gecertificeerde boeren die met veel vakmanschap ieder jaar weer het beste uit de grond te halen. “Wij werken niet met contracten maar we werken wel samen met telers die jaarlijks bij ons terugkeren. Zeker de Friese boeren, zij zetten ieder jaar het grootste gedeelte bij ons af.” Greydanus kent de boeren en zij kennen Greydanus, daarmee garandeert Greydanus het aanbod van kwalitatief hoogwaardige aardappelen.

Hoe bent u bij Manter terecht gekomen?

“Lang verhaal haha! Herman werkte bij Lockwood, en Lockwood werd overgenomen. Zij (red. Peter Lenferink en Herman Wehkamp) gingen voor zichzelf verder. We zagen dat ze mooie machines maakten voor het wegen en verpakken. Het heeft nog wel even geduurd voor we een Manter machine hadden, maar sinds een jaar of zeven hebben we officieel een “Mantertje” hier staan te draaien. En naar volle tevredenheid.”

Welke machines heeft u van Manter?

“Manter heeft op een gegeven moment een project hier verzorgd. Met uitnemers voor de machines, dus dat ging om Lockwood machines maar met Manter uitnemers. Die voeren het op naar de robot. Inmiddels hebben we twee 16 schalen wegers (red. MD16) van Manter te draaien.” Afhankelijk van wat de afnemers willen, worden de aardappelen vervolgens in de meest uiteenlopende verpakkingen van 1 tot en met 25 kilogram verpakt.

De opstelling in de sorteerhal van Greydanus Aardappelhandel.

Waarom bent u zo tevreden over uw Manter aankoop?

“We hebben ook een checkweger staan, en we zien dat we heel precies wegen en verpakken. Dus daar besparen we ook weer geld mee met weggeven. Het give-away (red. product “weggeven” door onnauwkeurig wegen) is haast instelbaar, zo weinig.” De MD16 weegmachine van Greydanus is tevens voorzien van Level Control, hiermee behaalt de weger een nog nauwkeuriger resultaat en dus meer rendement. “Verder is de service heel goed, met één telefoontje is het opgelost of er staat hier binnen no time een monteur.” Deze service van Manter reikt wereldwijd door een uitgebreid netwerk van dealers.

Met Level Control behaalt Greydanus meer rendement met wegen en verpakken

Hoe ziet u de toekomst op het gebied van verpakken?

“Ik preek natuurlijk voor de eigen parochie, maar ik denk dat plastic een heel goede verpakking is. Als je dat netjes bij het plastic doet kun je dat prima recyclen. En papier, daar moet je ook bomen voor omzagen. Maar als het de consument tussen de oren zit moeten we daar wel in meegaan natuurlijk, haha!” De vraag naar vervangende producten voor plastic neemt toe. Toch is er in de AGF-sector nog geen groeiende vraag naar papieren verpakkingen. Onderzoek om papier geschikt te maken voor de sector, zit momenteel nog in een beginfase. “Wij zijn wel aan het testen met het verpakken met papier maar dat is een drama. Het verpakt niet mooi, het is hartstikke kwetsbaar. We zien het wel hoe dat zich verder ontwikkelt. Als je ziet dat Manter een machine heeft die de zakken separaat op kan pakken, dan zou je ook een papieren zak kunnen gebruiken dus wat dat betreft spelen jullie daar wel redelijk op in.”

Wat zijn verder de verwachtingen?

“Je ziet toch dat de consument kleinere verpakkingen wil. Waar we vroeger 5 of 10 kilo deden, zie je nou duidelijk de verschuiving naar 2,5 kg en kilootje verpakking. Dus daar zijn we nu wel op ingericht, het wegen en verpakken van kleinere gewichten.” Met de Manter MD16 weger kunnen gewichten van 500 gram tot 15 kilo afgewogen worden. Heel goed toepasbaar voor de verschillende verpakkingen die Greydanus verwerkt.

Wat zou u Manter willen meegeven voor de toekomst?

“Ga zo door en blijf gezond roepen we tegenwoordig hè? Wij zien uit naar een nog jarenlange samenwerking!”

Wij wensen de gebroeders Greydanus veel succes en we kijken uit naar een prettige samenwerking in de toekomst.