“Manter luistert goed naar de wensen van de klant”

Een gesprek met Arian Vos, eigenaar/ondernemer van Vos Onions.

De Manter installatie bij Vos Onions

Arian Vos van Vos Onions uit het Brabantse Veen is sinds 1997 een gewaardeerde klant van Manter. Inmiddels heeft het bedrijf meerdere wegers en verpakkers aangeschaft voor het wegen en verpakken van uien. Wij spraken telefonisch met Arian.

Kunt u om te beginnen iets meer vertellen over uw bedrijf?

“Wij houden ons bezig met het sorteren en verpakken van uien. Wij kopen deze uien van de boeren, vers van het land en ongesorteerd,” vertelt Arian. Tien jaar geleden streek Vos Onions neer in het Brabantse Veen. Het bedrijf sorteert en verpakt uien voor een groep vaste exporteurs. “Vervolgens worden de uien afgestaard (red. van het loof ontdaan), gesorteerd op maat en eventueel gedroogd. Ten slotte worden de uien zorgvuldig verpakt voor de export,” legt Arian uit. Het aandeel export op de totale wereldproductie van uien is slechts 7 tot 8 procent. In volume gaat het om 6 tot 7 miljoen ton uien dat via export wordt verhandeld. Met jaarlijks een exportvolume van meer dan 1 miljoen ton is Nederland één van de belangrijkste exportlanden voor uien.

Manter bestaat 25 jaar, hoe lang zijn jullie al in bedrijf?

“Ons bedrijf bestaat sinds 1955. Mijn opa is destijds begonnen als groenteboer, venten langs de deuren,” vertelt Arian. Rond 1990 is Vos Onions volledig overgegaan op enkel uien. “We zijn een echt familiebedrijf, ik ben inmiddels de derde generatie.” Het bedrijf heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in modernisering van het machinepark en ook de komende jaren heeft verdere automatisering de aandacht.

Wie zijn uw klanten?

“Onze klanten zijn veelal “kantoor-exporteurs.” Dit zijn exporteurs die eigenlijk alleen maar een kantoor hebben in Nederland. Het grootste deel van de uien gaat uiteindelijk naar buitenlandse markten toe, zoals bijvoorbeeld de straatmarkten in Afrika,” legt Arian verder uit. Het merendeel van de uien wordt ingekocht op de vrije markt via commissionairs. Vos Onions verpakt de uien naar wens van de klant. De uien worden verpakt vanaf 5 kilogram tot netzakken van 25 kg, bigbags of kratten.

Hoe bent u bij Manter terecht gekomen?

“In 1997 kwam Jaap van der Sar met Manter als vervanger voor onze toenmalige machine. Dit was dus echt in de beginfase van Manter,” zegt Arian. Jaap van der Sar, oprichter van Sarco Packaging & Equipment, is zijn carrière in de verpakkingswereld gestart bij Manter in Emmen. Tegenwoordig vertegenwoordigt hij Manter nog steeds met zijn eigen organisatie Sarco. “Wij kozen destijds voor een Manter machine omdat we met de toenmalige machines veel te veel kilo’s weggaven. Die machines wogen heel onbetrouwbaar,” verklaart Arian. De Manter machines zijn heel specifiek ontwikkeld om een combinatie van snelheid en nauwkeurigheid te combineren.

Welke machines heeft u van Manter?

“We kochten eerst een 10-schalige weger met kleine bakken (red. de M10). Mijn vader zag toen gelijk dat het resultaat veel beter was, want de volle pallets waren wel 20 centimeter lager. Toen zagen we pas wat we al die tijd weg hebben gegeven,” aldus Arian. Door een onbetrouwbaar weegresultaat is het give away percentage niet te verwaarlozen. Manter wegers zijn ontwikkeld met veel aandacht voor capaciteit en nauwkeurig wegen. Daarnaast zijn de machines robuust gebouwd zodat ze onder alle omstandigheden accuraat blijven functioneren. “We hebben nu twee wegers staan en 3 verpakkers en een kistenvuller. Na een jaar ruilden we onze 10 schalige weger in tegen een 10 schalige weger met met grote bakken (red. de M10 L). Hiermee is de capaciteit nog verder verhoogd. In 2010 kochten we er nog twee nieuwe wegers bij, 12 schalige (red. de MD12). We hebben de MBP en SAB, hoe noem je die tegenwoordig?” Arian refereert naar de AutoPack, een verpakkingsmachine voor jute-, net- en papieren zakken. De zakken worden vanuit het magazijn automatisch onder de vulopening gehangen en worden automatisch gevuld en gesloten.

Waarom bent u zo tevreden over uw Manter aankoop?

“De machines zijn erg goed, we hebben geen behoefte aan een ander merk.” Arian vertelt dat de machines eveneens gebruiksvriendelijk en onderhoudsarm zijn. “Het snel en eenvoudig kunnen omstellen is een groot voordeel. Verder moeten de machines gemakkelijk te reinigen zijn en goed afgeschermd zijn, aangezien er veel stof vrijkomt bij de verwerking van uien.” Arian sluit verdere automatisering niet uit. “Manter luistert goed naar onze wensen en bij storingen kunnen we altijd op een snelle en goede service rekenen. Dat is gewoon prettig werken,” sluit Arian af.

Wij wensen Arian en Vos Onions veel succes voor de toekomst.

Interview door Cindy van der Pal