Manter levert turnkey project aan succesvolle fabrikant van hondensnacks

In Veendam, op ongeveer een half uur rijden van de productielocatie van Manter te Emmen, produceert Paragon Pet Products jaarlijks meer dan 100 miljoen vegetarische hondensnacks van het merk WHIMZEES. Het bedrijf exporteert naar 45 landen wereldwijd en realiseert jaarlijkse groeicijfers van meer dan 20 procent. Om aan deze toenemende vraag te kunnen voldoen, heeft Manter een turnkey project uitgevoerd om de producten snel en nauwkeurig te wegen en te verpakken.

Omdat Paragon met de BRC-norm werkt, waren de eisen heel hoog.

De volledig in rvs uitgevoerde Manter M12 CA weger kiest in de moderne productielocatie van Paragon met zijn twaalf weegbakjes het optimale gewicht om de verschillende producten in de juiste kleurverdeling en aantallen aan de inpakmachine aan te bieden. “Voorheen deden we het aftellen van de kauwsnacks en het inpakken in de displaydozen met daarin zestien tot 935 producten geheel handmatig. Door onze jaarlijkse snelle groei, hebben we samen met Manter een automatische inpaklijn gemaakt voor de displaydozen”, legt COO Felix Müller-Ohl van Paragon uit. “De reden om te gaan automatiseren is dat het steeds moeilijker is mensen te vinden die het inpakwerk uit willen voeren, maar ook de hoeveelheid wordt gewoon te veel”, signaleert Müller-Ohl. Dit jaar exporteert Paragon al vierhonderd containers met kauwsnacks wereldwijd. “De komende jaren willen we de omzet verdubbelen, vandaar dat we onze productielocatie verder moderniseren en uitbreiden om klaar te zijn voor de toekomst”, vertelt Müller-Ohl.

Snel en nauwkeurig
In de moderne productiehal vertelt Jeroen Prins, student Werktuigbouwkunde aan de Hanzehogeschool Groningen die als scriptie het project heeft begeleid en beschreven, dat Paragon en Manter veel van elkaar hebben geleerd. “Omdat wij met de BRC-norm werken met hygiëne- en voedselveiligheidseisen voor de voedselverwerkende bedrijven die voor menselijke voeding produceren en direct leveren aan de retailsector, waren onze eisen heel hoog. Het is voor ons belangrijk, omdat we 75 procent van onze omzet in Amerika realiseren, een land dat nu eenmaal hoge eisen stelt aan diervoedingsproducten”, legt Prins uit. Het realiseren van het turnkey project heeft de engineers van Manter daarom voor grote uitdagingen gesteld. “Naast de strenge BRC-eisen, hebben we in totaal 23 meter lengte op de vloer beschikbaar in de fabriek. Hier moeten, naast de Manter-machines, ook machines van andere fabrikanten geïntegreerd en aangestuurd worden. Dat is goed gelukt en we zijn onderweg om tevreden te zijn”, deelt Prins. De twaalf dozen die de machine per minuut op dit moment kan aanvoeren en vullen, zijn voor de Manter M12 CA weegmachine geen probleem. “Aangezien we willen groeien in de toekomst, is het goed om te weten dat de weegcapaciteit nog kan verdubbelen”, laat Prins tevreden weten. Om alles snel en probleemloos te laten draaien, heeft Manter ervoor gekozen het bedrukken met batchcodes, het labelen en in folie verpakken van de dozen op een etage boven de weegmachine te plaatsen. Op deze manier ontstaat een overzichtelijke lijn, die zeker groeimogelijkheden biedt voor de toekomst. “Met dit project dat we samen met Manter hebben uitgevoerd is onze grootste productgroep geautomatiseerd. De volgende stap is het wegen en verpakken van onze kleine verpakkingen”, besluit Müller-Ohl.

Paragon
Om alles snel en probleemloos te laten draaien, heeft Manter ervoor gekozen het bedrukken met batchcodes, het labelen en in folie verpakken van de dozen op een etage boven de weegmachine te plaatsen.

Bijzondere producten
Paragon is producent van gebitsverzorgingsproducten voor honden op basis van aardappelzetmeel en andere plantaardige bestanddelen. Deze bijzondere producten zijn gezond, goed voor de tanden en het tandvlees van de hond. Het bedrijf is in 2003 opgericht als spin-off van een project van aardappelzetmeelfabrikant AVEBE. Door de snelle groei in de markt is Paragon voortdurend bezig zichzelf te ontwikkelen en te verbeteren. Niet alleen met innovatieve producten in de vorm van een tandenborstel, egel of krokodil waarmee ze een gat in de markt hebben ontdekt, maar ook door het optimaliseren van de interne processen. Hiervoor heeft Manter een turnkey project uitgevoerd om de snacks automatisch in displaydozen te kunnen verpakken en palletiseren.

De Manter M12 Ca weger kiest met zijn twaalf weegbakjes het optimale gewicht om de verschillende producten in de juiste kleurverdeling en aantallen aan de inpakmachine aan te bieden.