Fins bedrijf kiest voor snelle en flexibel inzetbare Manter-machines

De hedendaagse Finse AGF-markt is competitief en hectisch. Afnemers eisen korte levertijden en dat vraagt om snelle verpakkingsmachines. Om daar goed op in te spelen, hebben Hanna en Raimo Alainen onlangs geïnvesteerd in een volledig in rvs uitgevoerde Manter M10 Ca wortelweger en een SST Wicket verpakkingsmachine met een Manter-tapesluiteenheid.

In het Finse dorpje Komossa teelt en verpakt het echtpaar Alainen wortelen, rode bieten en koolraap op hun bedrijf. Net als hun ouders leveren de vakmensen de zelf geteelde groenten aan lokale supermarkten. “We richten ons hierbij op het afleveren van een perfecte kwaliteit product, gecombineerd met persoonlijke service”, laat Hanna overtuigd weten. “Door deze combinatie bieden we onze afnemers
een extra service en hoeven we niet alleen over de prijs van onze producten te spreken. Hiermee zorgen we er tevens voor dat de gehele keten onder controle is en de consument de producten ontvangt zoals hij ze wil hebben. Vers en zonder beschadiging! Dat is belangrijk, want de concurrentie in de Finse AGF-markt is hevig”, voegt Raimo eraan toe.

Nauwkeurig en snel
In het verpakkingsbedrijf werkt de familie Alainen met vijf personeelsleden om al het werk rond te zetten. Voordat de nieuwe machine van Manter haar intrede deed, werden de kleine wortelen nog met een eenvoudige Wicketbagger verpakt. De grotere wortelen, rode bieten en koolraap verpakten ze handmatig. Dit gaf wisselende gewichten in de verpakking, omdat handmatig werken onnauwkeurigheid in de hand werkt. Aangezien de Finse telers beter in willen spelen op de eisen in de markt en willen groeien in omzet, gingen ze op zoek naar een professionele weeg- en verpakkingslijn. De keuze viel al snel op de M10 Ca van Manter, omdat het bedrijf meerdere producten teelt en verpakt. Samen met Arttu Pisilä, werkzaam bij de lokale vestiging van het Nederlandse bedrijf APH dat Manter verkoopt in Finland, heeft de familie voor deze machine gekozen. De degelijke en slimme bouw van de machine viel Raimo direct op, omdat hij een technische opleiding heeft genoten. Daarnaast was de familie zeer onder de indruk van de kennis en kunde van de lokale APHvertegenwoordiger. “Iedere vraag werd op professionele wijze beantwoord. Dat gaf ons vertrouwen om in een Mantermachine te investeren”, legt Raimo uit. “Na oplevering maakt de machine alles waar. De M10 Ca verpakt heel nauwkeurig en is zeer betrouwbaar. Ook het wisselen tussen de verschillende producten verloopt probleemloos”, is de ervaring van de Finse familie. De speciale Ca-uitvoering van de tienbaksweger, heeft lange weegschalen speciaal voor het wegen van lange producten als wortelen. De lange trilgoten zijn uitgevoerd met een bewegend tussenschot en dit gaat het blokkeren van het product tegen. Door de slimme vormgeving kan de machine niet alleen wortelen, maar ook andere producten zonder problemen snel en nauwkeurig afwegen. Vanwege het grote weegbereik van 500 gram tot 12,5 kilogram kan het bedrijf alle gewenste verpakkingen afleveren. De nieuwe lijn is verder uitgevoerd met een Wicketbagger. Deze verpakkingsmachine is geschikt voor voorgefabriceerde beugelzakken. “We hebben voor de Wicketbagger gekozen, omdat we met deze verpakkingsmachine snel en eenvoudig de zakken kunnen wisselen. Gedurende de dag verpakken we namelijk verschillende producten en verschillende zakken met ieder een eigen vulgewicht”, legt Raimo uit.

Verder groeien

Kijkend naar de toekomst wil de familie Alainen stap voor stap in omzet groeien. “De professionele weeg- en verpakkingslijn van Manter neemt ons niet alleen veel werk uit handen, maar zorgt ook voor een betere kwaliteit verpakt product. Daarmee zijn we ervan overtuigd dat we ook in de toekomst ons kwaliteitsniveau en persoonlijke aandacht en service kunnen handhaven”, is de overtuiging van de toegewijde telers en professionele verpakkers Hanna en Raimo Alainen.