Batati kiest Manter technologie voor Zwitserse zoete aardappel

Het Zwitserse zoete aardappelseizoen is weer begonnen bij Batati, Zwitserland. De zoete aardappel is enorm in populariteit gestegen bij de consument. Om hier goed op in te spelen hebben Christian Hurni en Simon van der Veer, initiatiefnemers van Batati GmbH, onlangs geïnvesteerd in een Manter installatie.

In 2014 zetten Christian Hurni en Simon van der Veer, beiden uit Seeland, Zwitserland, de eerste stap: zij plantten de exotische zoete aardappel in de Zwitserse bodem. Met succes, inmiddels hebben ze het merk Batati opgebouwd en is hun zesde oogst in de schappen van retailers verwelkomd.

Investering in de toekomst

“Om de geoogste zoete aardappelen met minder handwerk te verwerken, zochten we een gewasvriendelijke oplossing voor het wegen en verpakken van onze zoete aardappelen,” zegt Christian Hurni, één van de initiatiefnemers van Batati GmbH. “De knollen raken snel beschadigd, dat maakt mechaniseren lastig.” Bij lang bewaren rotten de zoete aardappelen snel, het is dus zaak om het proces van wegen en verpakken zoveel mogelijk te optimaliseren. De keuze is gevallen op de M8 L weger van Manter en daarbij een dozenvuller om de Batati dozen te voorzien van het juiste gewicht aan zoete aardappel. De 7 meter lange toevoerband zorgt er bovendien voor dat er minder handwerk nodig is aan het begin van de lijn.

De M8 L weger met dozenvuller bij Batati GmbH

Productvriendelijk en betrouwbaarheid

De M8 L weger is voorzien van extra grote weegbakken, waar de grote zoete aardappelen van Batati moeiteloos doorheen bewegen. “De meeste andere weegmachines kunnen het formaat van onze aardappelen simpelweg niet aan,” verklaart Hurni. Daarnaast is de M8 L beduidend sneller, tot wel 20 stortingen per minuut bij 5 kg, op een productvriendelijke manier. De Batati aardappel wordt vervolgens opgevangen in de dozenvuller, die de aardappel met een lage valhoogte in de dozen stort. “Wat wij als erg prettig ervaren is dat de weger ervoor zorgt dat onze zoete aardappelen onbeschadigd in de dozen komt,” aldus Hurni. Dat komt onder andere doordat de weger voorzien is van zogenaamde “softliner”, wat ervoor zorgt dat de aardappelen niet tegen de harde delen van de weger botsen. Het resultaat is een 6 kg doos overheerlijke Batati zoete aardappel.